USS Reuben James

Reuben_James_01

Fartygets som odödliggjordes i Tom Clancys Röd Storm (i alla fall för oss som läste den och har en fäbless för att komma ihåg alla knepiga namn på amerikanska militärer), här i Academys version i skala 1/350. En rätt spretig byggsats, bra på sina ställen rätt medioker på andra, men slutresultatet blev väl ok. Jag är missnöjd med min insats på ett antal ställen, som t ex skarvar som är pinsamt uppenbara och såna grejor. Som det brukar bli när jag bygger. Det här var en limited special super-edition med extra fotoets och dekaler för ett antal av fartygen. Fotoetsen var riktigt bra, relingarna var precis så långa dom skulle vara och pinnarna hamnade i hörnen när man böjde dom och så vidare. Dekalerna saknade fartygens vapensköldar vilken väl var sådär. Det totalt skitfula stödet har dessutom namnet på ett annat fartyg i klassen. Döh. Dekalerna sitter däremot som ett smäck. titta så fint. Dom gick inte ens i tusen bitar som Trumpeters brukar göra.

Reuben_James_02

Klassen heter Oliver Hazard Perry (ett till inte hel vanligt namn?) och designerades från början som fregatter. Den började byggas på 70-talet som ett relativt billigt alternativ som kunde byggas i stort antal för att ersätta jagare och fregatter från andra världskriget och framåt. 51 fartyg byggdes åt US Navy och 4 åt Royal Australian Navy. Primärt var dom tänkta för konvojtjänst, markunderstöd och anti-ubåtsuppdrag. Senare ingick dom även i hangarfartygsgrupper, men eftersom dom bara hade en propeller och därmed relativt låg toppfart så var detta ett kritiserat beslut då resten av gruppen fick sakta ner för att Perry-klassen skulle hänga med. USS Reuben James pensionerades 2013, några av systerfartygen är fortfarande i aktiv tjänst i US Navy, några har sålts till andra länder.

Reuben_James_03

Ett försök… Nej, minst 8 försök gjordes att rigga masten med adekvata linor, men efter 6 kvällars sjömansförbannelser så gavs försöket upp och vi får låtsas att det finns linor där istället. På det hela taget får jag väl ranka det här bygget mellan Arleigh Burke som blev snyggare och Sovremenny som blev lite sämre.

1 Comment USS Reuben James

Comments are closed.