Årets första, ett flugplan!

Årets första färdigställande blev en Drake från Hasegawa (1/48). Först och främst så har jag dragit slutsatsen att Hasegawa is the shit när det gäller flygplansmodeller. Tror inte jag använde mer än en 1 ml flytspackel max till den här. Fantastiskt. I övrigt så fick jag de vanliga psykbryten vid bygget eftersom jag satt i typ två veckor och fipplade med cockpit, för att därefter bygga ihop allt på två dagar. Sen prokrastinerades det i 6 månader innan jag fick tummen ur och målade i en hel dag och sen fick psykbryt igen eftersom det fortfarande var en massa jobb kvar. För er som inte bygger flygplansmodeller så kommer här en beskrivning av stegen:

1. Bygg cockpit, gärna med en massa ets och skit.

2. Limma ihop resten av modellen (en del människor sätter inte fast landningsställ och sånt, men vi pansarbyggare håller inte på med såna finesser).

3. Grundmåla med nåt gråaktigt.

4. Fyll igen alla skarvar och sånt som syns efter grundmålningen.

5. Repetera steg 3 och 4 tills en tröttnar.

6. Måla panellinjer (här kan man skriva ett helt kapitel om tokiga byggare som fyller dessa först och sen skär ut dom igen) med airbrush. Kramp i handen utlovas.

7. Hoppas att modellen inte har mer än två-tre färger.

8. Dra på ljusaste färgen, lagom mycket så att panellinjerna syns igenom.

9. Maskera.

10. Eventuell förstärkning av panellinjer i gränsytorna, därefter dra på nästa färg.

11. Maskera.

12. Eventuell förstärkning av panellinjer i gränsytorna, därefter dra på nästa färg.

14. Har du valt nåt med mer avancerad färgsättning än så så får du skylla dig själv.

15. Snygga till med pensel, eller nåt.

16. Lacka.

17. Sätt på mellan 40 och 500 dekaler beroende på byggsats (akta er för amerikanska plan, särskilt US Navypå 70- och 80-talen, dom måste ha haft sjuuukt tråkigt ombord på hangarfartygen med tanke på hur mycket varningstexter dom satte på planen).

18. Kladda med dekalerna för att få bort bubblor och silvring och grejs. Ha gärna sönder någon dekal.

19. Lacka lite mer, gärna innan dekalvätska har torkat så det blir lite bubbligt och fint.

20. Pilla på lite mer dekalvätska med hjälp av nål och tops och änglalikt tålamod.

21. Lacka lite till.

22. SKITA NER!

23. Fixa landningsställ.

24. Måla allt som inte är målat men ska målas.

25. Måla allt som missades i steg 24.

26. Måla allt som missades i steg 25.

27. Notera vilka antenner som trillat bort under målningen och bli trött och skit i dessa.

28. Försök febrilt ta reda på exakt vilken version av vapen som hör till just denna version av planet.

29. Ge upp 28 och häng på nåt som ser bra ut (givetvis efter målning).

30. Succé!

Ja, svårare än så är det inte gott folk.

J35 Draken, som man inte vet varför den heter Draken (coolt med drakar, eller för att den ser ut som en pappersdrake i profil?) var Tunnans efterföljare och tillverkades mellan 1955 och 1974. Draken konstruerades som en så kallad interceptor (vad nu det kan heta på svenska) med intentionen att skjuta ner Sovjetiskt bombflyg. Den kom ju till innan man kom på att det är enklare att skicka bomberna med ballistiska robotar.

Drakens form (dubbel-delta) var revolutionerande när den kom. Här kan man skriva en hyllmeter eller tre om aerodynamik och grejor, men det kommer jag inte att göra den här gången. Snygg är den i alla fall och den hade för tiden mycket bra prestanda, både fartmässigt och vid kurvning (något som förvånade lite eftersom detta inte var något man hade designat den för eller förväntat sig). Beväpningen var Sidewinder och senare även semi-aktiva Falcon-robotar. I Sverige fanns draken även i spaningsversion.

Draken flög fram till 1999 i Svenska flygvapnet (på F10 Ängelholm, den avbildade individen är en av dessa Drakar), då den till sist ersattes av Gripen, meningen var att det skulle skett betydligt tidigare, men Gripen blev försenad.

Draken såldes till Österrike, Finland och Danmark.

Vill man sitta i en Draken-cockpit så går det utmärkt (förutsatt att man inte är alltför välbyggd då det verkligen är som att klä på sig något) på t ex F21s musem, eller Robotmuseet i Arboga, där man även kan låtsasflyga eftersom det är en simulator.