Snabbygge!

Jag slår världen och mig själv med häpnad genom att på en vecka från köptillfället färdigställa en modell! Efter att ha insett att det är mer än dubbelt så jobbigt att bygga en stridsvagn med inredning än utan så behövde jag trösta mig med något lite mindre jobbigt. Ett besök på lokala hobbybutiken renderade en Me-262 från Hobbyboss i skala 1:72 som jag sedan gnott på med under veckan.

Modellen är helt ok för det inte så höga priset, en del slipande och lite spacklande behövdes, men inte alls så det blev jobbigt. Jag testade något nytt med att köra med superlim som spackel och det fungerade utan alltför många hoplimmade fingrar. En annan sak jag lärde mig var hur ritsverktyget jag har använt i två år nu funkar. Inte illa.

Den avbildade individen har sannolikt aldrig funnits. Modellen skulle vara jaktbombarversionen av Me-262, men jag tyckte annat, alltså hoppas jag att skillnaderna inte är större än att jabon endast har två kanoner medan jakten har fyra. Kamouflaget är typ tagit från nån bild på det där internet och märkningen är typ liknande nån bild på det där internet.

Messerschmitt 262 “Schwalbe” var världens första stridande jetflygplan. Trots massor av barnsjukdomar så var dom flesta allierade plan helt chanslösa mot Svalan eftersom den hade ett extremt fartövertag. Fartövertaget var problematiskt innan man lärt sig hur man skulle använda det till sin fördel, men det gjorde också att man kunde flyga ifrån nästan allt dom allierade hade utan några problem. Motorerna var problematiska, det var svårt att få till högt kompressionstryck så accelerationen i låga farter var usel, varför de allierade föredrog att försöka skjuta ner svalorna vid start eller landning. Detta ledde i sin tur till att tyskarna under Adolf Gallands ledning utvecklade en taktik för att skydda planen vid start och landning, bland annat satte man upp stora mängder luftvärn vid inflygningen till de flygplatser där 262:an var baserad, samt instiftade förband med propellerplan som enbart fanns för skydd av dessa flygplatser.

Efter kriget influerades alla segrarmakterna av 262:an och andra mer ofärdiga tyska jetprojekt. I mina ögon är 262:an ett av de fem vackraste jetplanen som skapats.