Figurmålning

Det här med figurmålning har jag inte kännt mig speciellt hemma med, men det ska det bli ändring på!? Jag har målat en del figurer till mina tanks, eftersom jag tycker att det ger en hel del att få se hur stora grejor det är i förhållande till människor, det ger mer liv åt den eventuella scenen och så vidare, men jag har aldrig gjort något som endast inbegriper en figur. För ett bra tag sedan så postade en spanjor (tror jag) lite figurer till salu på IPMS Stockholm, figurerna var från Star Wars, så jag slog till på en bunt. Började tämligen omgående att måla Han Solo och det gick rätt bra tills jag körde fast i hudfärgsträsket. Nyligen införskaffades Vallejos hudfärgsfärgset och målandet tog fart igen. Om ni inte förstått det än så påstår jag inte att jag är någon stor figurmålare eller något sådant, men för att vara figur nr 1 där figuren är det huvudsakliga målet så får jag väl ändå erkänna att jag är hyfsat nöjd.

Han Solo, smugglare, skurk, charmör, killen som sköt först och borde ha fått fortsatt att göra det.

Även om jag nu inte är någon större figurmålare så tycker jag att mycket figurmålning nuförtiden går för långt i teknikanvändande och skuggning och så vidare. Det ser extremt snyggt ut, men det ser inte ut som ett ansikte för det är så mycket skuggor och högdagrar och grejs. Den andra reflektionen man kan göra är det här med ögon. Ögon är ju groteskt svårt att få till eftersom vi är väldigt bra på att se om dom är fel. Min approach blir less-is-more. Litet grått fält (tittar man på en person på längre än 50 cm håll så ser ögonvitorna inte vita ut, dom är gråa, eller hur) med en svart prick i mitten eller åt nåt håll om man känner att mitten blir för vanskligt. Överhuvudtaget så verkar rätt många måla en hel del figurer innan poletten trillar ner att man inte ska ha vit ögonvita, rund pupill med svart prick i mitten, eftersom alla ens figurer då blir Marty Feldman:


Marty Feldman, förebild för figurmålare?

Som sagt ovan, ögonvitan ser inte vit ut och det är extremt sällan människor spärrar upp ögonen så mycket att pupillen blir en hel cirkel och man ser inte heller så mycket av vilken färg irisen faktiskt är på håll. Han ovan ser bara lite mongo ut, ögonen ser ut att ha hamnat på olika höjd i ansiktet.

Nästa installation i serien figurmålning blir Leia i dans-outfit. En lite kinky upplevelse. Stay Tuned!