Verktygslådan

Ja, vad tar man sig till när man efter en flytt plötsligt har en fast telefon och överfalls av telefonförsäljare som säljer en elektrisk tandborste till en? Jag använde tandborsten ett tag till batteriet blivit så risigt att den inte gick att använda. Sen lade jag den i återvinningen. Det är nämligen en annan tandborste jag tänkte skriva om. Också denna tandborste är elektrisk, men den är inte laddningsbar utan drivs medelest två stycken AA-batterier. Borsthuvudet är Boschs standardsborsthuvud. Vad kan man då göra med denna apparat efter att batteriluckan spruckit på grund av dålig kvalité? Man kan göra en slipmaskin! Detta tips har jag hört eller läst någonstans för länge sedan så jag snor det skamlöst från vilken källa det nu månde varit.

För att göra en slipmaskin av sin elektriska tandborste så bör man först kontrollera två saker:

  • Att drivs med lösa batterier eftersom dessa håller betydligt bättre än en laddningsbar.
  • Att den har löstagbara huvuden av en typ som inte rör sig i en sida-till-sida-rörelse, utan vars rörelse mest är en vridrörelse.

När tandborsten är på plats tar man ett tandborsthuvud och klipper bort stråna så att man får en någotsånär jämn yta, det är inte nödvändigt att klippa hela vägen ner i hållaren, utan bara så att det blir en jämn yta som inte åker omkring. Klipp ut en bit valfritt sandpapper som är like större än borsthuvudet och fäst sandpappret med superlim på borsthuvudet och violá så är slipmaskinen färdig.

bild 1(1)
Skickligt reparerad spricka som ändå inte riktigt uppfyllde hygienkraven för fortsatt oral användning. Notera det modifierade borsthuvudet.

Man kan använda denna kontraption varsomhelst man vill putsa (men använd ej på tänderna), men den glänser för att få bort utskjutningsmärken på dåliga ställen där det är svårt att komma åt med vanliga sandpapper eller fil. Att göra sandpappersbiten lite större gör att man kan vinkla borsten och komma åt på riktigt trånga ställen.

bild 2
MIG har ju alltid med något slags action-bilder så jag tänkte inte vara sämre.

Observanta läsare noterar att denna post kan vara inledningen på en följetong om verktyg. Vi får se.