Två i ett!


Det var ett tag sen sist som det heter, meeeeen nu kan jag presentera ett nytt färdigställt konstverk för er, kära läsare! Jag kallar det “Fågeljävlen fann för gott att dö”. Titta nog så ser ni eventuellt varför.

Detta är Dragons zimmeritade Jagdpanther ståendet på Miniarts “Wall with door” eller vad den nu kan heta. Någonstans i Frankrike ska det ha funnits en mur med en dörr som såg ut såhär, enligt Miniart. Lägg märke till att dörren är tillräckligt tjock för att stoppa finkalibrig eld. Som gräsmatta provade jag först modelljärnvägs-flock, men det såg lite för dockhus ut, vilket även modelljärnvägsträdet jag försökte med gjorde. Modelljärnvägsbyggarnas landskapsdetaljer förefaller lite för glada för att man ska ställa stridsvagnar vid dem. Tråkigt, eftersom det är så svårt att göra träd. Det blev tillslut hårt friserad gräsmatta från Model-scene med några penselhår innan jag tröttnade på det och lät det vara. Stenhögen på baksidan är trädets orginalplacering om ni undrar.

Besättningen kommer från… Nån tillverkare, tunnor och dunkar från Tamiya, ammunition från diverse byggsatser. Anledningen till att det tog sjukt lång tid att få ihop allt var att jag var så förbaskat oplanerad. Man ska veta vad man vill göra från början och det visste inte jag, men nu har jag ju tryckt in en massa skrot som jag köpt för just detta ändamål på samma basplatta så jag är nöjd. Och den är ju färdig, vilket gör mig ännu mer nöjd!

Om Jagdpanthern då, eftersom jag gillar att dela med mig av min värdefulla kunskap om 70 år gamla stridsfordon. Jagdpanthern togs fram eftersom det var så man bestämt att man skulle göra i Tyskland. Tog man fram en stridsvagn, så skulle man bygga en pansarvärnskanonvagn på samma chassi. Sagt och gjort, nåt geni ritade en Jagdpanther. Utan tvekan den bästa pansarvärnskanonvagn som någonsin byggts. Panthers goda framkomlighet, kombinerad med tjockt och väl lutat frontpansar, samt kanonen 88mm L/71 som delades med Tiger II gjorde den svåröverträffad (och svårträffad också, haha!). Dock så var Panthern så poppis att bara 382 Jagdpanthrar blev byggda. Men Panthern var ju också bra. Den avbildade vagnen är en av dom tidigaste, invigda läsare noterar detta på att kanonens pipa är i ett stycke, på senare vagnar delades kanonen för att lättare kunna bytas samt att man förbrukade mindre material. Man hann på dom 382 vagnarna med inte mindre än tre varianter på kanonen.

I övrigt så dog ju som sagt fågeln under fotograferingen, samt att en tunna visas ur sin absolut sämsta vinkel (jag behövde bli klar, jag hade ingen lust att lägga ner en timme på en jävla tunna!).

God jul och gott nytt år därute!