Hjul, hjul

Inom IT-industrin kallar man SAP för “Hitlers hämnd”, inom modellbyggarhobbyn så är det väl inte utan att Tigern fått samma epitet på grund av alla hjul. Tyskarnas idé med SAP är jag inte så hemma på, men dom lär ha några briljanta säljare.

Tyskarnas idé med alla hjul var att ge vagnarna en stabil gång, helst så stabil så att man skulle kunna skjuta under förflyttning. Detta lär nu inte ha praktiserats i någon större utsträckning då man förlorade för mycket i precision. Det lär t o m ha dröjt fram till dagens generation stridsvagnar innan man med tillräckligt stor precision kunde skjuta samtidigt som vagnen flyttar sig. Gyro-stabiliserade kanoner dök upp under slutet av andra världskriget, men det visade sig att det krävdes mer än så för att kunna skjuta med god precision under gång, nämligen en möjlighet att låsa på målet, vilket i sin tur krävde en dator. Det krävdes också tillförlitlig avståndsmätning vilket dröjde till laser-avståndsmätarna blev tillräckligt bra.

Exempelvis var en stark kritik mot stridsvagn 103 att den inte kunde skjuta under gång, men om man undersöker pansarslag fram till 1991 så finner man att besättningarna ofta stannade eller körde väldigt långsamt för att uppnå erforderlig precision.

För att komma upp på spåret igen så kvarstår bandtillverkningen och fortsatt målning och sånt, men det är väl snart fixat!