M-26 Pershing

Pershing var jänkarnas försök till svar på tyska Panther och Tiger II. Den kom på förband alldeles i slutet av kriget och var med om några av slutstriderna. Senare användes den även i Koreakriget, men ersattes raskt av sin efterföljare M46 Patton, som byggde på samma chassi men var betydligt mer mekaniskt tillförlitlig.

Utvecklingen av M-26 påbörjades 1942 för att man ville ha en ersättare för Sherman-vagnen som nått vägs ände och var tämligen kass i jämförelse med sina tyska motståndare. En hel hög prototyper gjordes, politik blandades in och folk var allmänt gnälliga, konservativa, prestige-hungrande och amerikanska armén hade inte ens någon doktrin för användning av en tung stridsvagn, så det dröjde alltså fram till 1945 innan dom första levererades till Europa och amerikanska trupper faktiskt fick en stridsvagn som var någotsånär jämbördig vagn mot vagn med den tyska Pantern.

Modellen ska få en vagnchef också, bara jag hittar armar till honom, samt något slags basplatta som jag inte bestämt vad det ska vara än.