Vilken öken

Det där med en post i månaden höll ju inte ens en månad, men den som väntar på något gott kan ibland bli förvånad. Döm av min förvåning när jag lyckades färdigställa en stycken modell på basplatta med besättning och allt!

Den här skapelsen med det sedvanligt för tyskarna smidiga namnet (jag kommer liksom inte över det här med tysk namngivning) Sdkfz 10/4 m Flak38 eller utskrivet Sonderkraftfahrzeug zehn strich vier mit Flugabwehr Kanone acht und dreizig. Min tyskalärarinna skulle varit stolt om hon såg detta. Hursomhelst, bandvagnen tillhör som man kan ana Afrika Korps.

Jag vet inte så mycket om tyskt luftvärn mer än att man efterhand som Luftwaffe fick slut på bensin insåg behovet av mobilt luftvärn. Man tog beprövade vapen och skruvade fast dom på befintliga fordon och fick på så sätt mobilt luftvärn. Som alla tyska kanoner hade denna mycket god tillförlitlighet och precision och åtminstone i början/mitten av kriget vältränade besättningar och torde således ha varit hyfsat giftig för lågflygande jaktbombare. Denna variant var väl en av dom enklaste, man konstruerade även rena luftvärnstorn till pansarvagnar för att få bättre skydd för besättningen. Genom historien har många försök gjorts att göra en bra och billig luftvärnsvagn, men få riktigt bra lösningar har kommit i dagen.

Bandvagnen är av Italeriskt märke med besättning från Dragon. Plattan kommer från Clas Ohlson och gruset från Falun, fastsatt med lim från Casco på snickerispackel från Casco. Målad med Lifecolor (nya favoriten!) och Vallejo.